اختتامیه رقابت دانشجویی نوآوری اجتماعی که از شهریورماه سال 1402 با چشم انداز ترویج نوآوری در حل معضلات اجتماعی و ترغیب دانشجویان علاقه مند، طرح ریزی و اجرا شده بود، در روزهای ششم و هفتم مردادماه در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری برگزار شد.
در این رویداد با هدف رشد و توانمندسازی دانشجویان مستعد و آشنایی هرچه بیشتر آنان با مقوله نوآوری اجتماعی و کسب کارهای اجتماعی، برنامههای متنوعی تدارک دیده و از اشخاص فعال و برجسته این حوزه دعوت به عمل آورده شد.
روز ششم این رویداد ویژه ۴۰ تیم برتر جانا در بخش دانشجویی بود که پس از دو مرحله داوری غربال شده و از میان این 40 گروه، 12 گروه به انتخاب داوران به مرحله آخر این رویداد راه پیدا کردند. دانشجویان نوآور از سراسر کشور و استان هایی همچون سیستان و بلوچستان، کردستان، یزد، چهارمحال و بختیاری و سایر مناطق کشور پهناور ایران برای شرکت در اختتامیه این رقابت حضور یافتنند و مقدمات اسکان ایشان در شهر تهران فراهم گردید.
در این روز پس از سخنرانی دوستانه سرکار خانم مریم کیان (دبیررقابت دانشجویی نوآوری اجتماعی)و جناب آقای رسولی (دبیر جایزه نوآوری اجتماعی جانا)، جناب آقای علی رجبی، فعال حوزه کسب و کارهای اجتماعی و موسس بنیاد طلوع بی نشان ها، در جمع شرکت کنندگان حضور یافته و دانشجویان را از تجربیات خویش در مسیر کارآفرینی اجتماعی بهرهمند ساختند.
سخنرانی آقای دکتر محمد رسولی دبیر جانا
سخنرانی سرکار خانم مریم کیان
جناب آقای استاد محسن مولایی نسب
از جمله برنامههایی که با هدف توانمندسازی دانشجویان و آشنایی دانشجویان با فضای کسب و کار اجتماعی اجرا شد، برگزاری دو کارگاه مسئله محور با مضامین مرتبط بود.
اولین کارگاه برگزار شده، تحت عنوان “تفکر طراحی” با حضور استاد محسن مولایی نسب بود که درفضای پویا و پرتکاپوی این کارگاه ، دانشجویان به ترسیم مسیر کسب و کار و پرورش ایده های خود پرداختند.
جناب آقای استاد محسن مولایی نسب
دومین کارگاه در این رویداد با عنوان “بازاریابی در کارآفرینی اجتماعی” با حضور استاد مرتضی تسخیری و با هدف آموزش شناخت ابعاد کسب و کار، معرفی آن به مشتریان و بازاریابی، اجرا شد.
جناب آقای استاد مرتضی تسخیری
سخنرانی جناب آقای حسین یکتا
در ادامه جناب آقای حسین یکتا، عضو شورای مرکزی قرارگاه عمار، در جمع دانشجویان نوآور حضور یافتند و پس از سخنرانی ایشان و اتمام این بخش از برنامه، دانشجویان با شرکت در یک گردهمایی دوستانه به گفتگوی آزاد با یکدیگر پرداخته و ضمن شناخت بیشتر یکدیگر، به معرفی طرح های خود و تبادل نظر با هم پرداختند.
سخنرانی جناب آقای حسین یکتا
گردهمایی و گفتوگوی دوستانه دانشجویان
در پایان نخستین روز اختتامیه، از افراد برجسته و تاثیر گذار حوزه کارآفرینی و فعالان اجتماعی دعوت به عمل آورده شد تا جهت ارائه مشاوره ویژه و تخصصی برای هر گروه، در محل برگزاری رویداد حضور یابند.
در این بخش، تیم های شرکت کننده با توجه به نیازمندی ها و ظرفیت هایی که برای ارتقاء طرح های خود داشتند، به صورت اختصاصی به گفت و گو و مشورت با منتورها پرداختند و با توجه به این امر که برخی از این اشخاص برجسته، جزو مسئولین سازمان ها و نهادهای اجتماعی بودند، این فرصت فراهم شد تا دانشجویان بتوانند طرح ها و ایده های نوآورانه خود را با ایشان در میان بگذارند.
ازجمله مشاوران دعوت شده در این بخش میتوان به جناب آقایان کیارش عباس زاده (موسس اسنپ فود و رئیس هیات مدیره خانه کسب و کار)، علیرضا ثلاثی (پژوهشگر حوزه کارافرینی اجتماعی)، صابر صیادی (مشاور توسعه کسب و کار و تامین مالی)، محمد حسنی (مدیر دفتر تحقیقات و اموزش ستاد مبارزه با موادمخدر)، پیام نبی (پژوهشگر حوزه کارآفرینی اجتماعی)، حامد مهدیار (کارشناس مسئولیت اجتماعی بنیاد علوی)، محسن رزاقی (پژوهشگر حوزه بازی)، مسعود ابراهیمی (معاون هماهنگ کننده قرارگاه مردمی تحول اجتماعی)، حسین فتح الهی (معاون دفتر ارزیابی دانش بنیان) و سرکار خانم الهام فهام (عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی) اشاره کرد.
گردهمایی و گفتوگوی دوستانه دانشجویان
در همین بین جهت ارتقاء و آمادگی هر چه بیشتر ۱۲ تیم برتر برای ارائه طرح های خود به داوران در روز هفتم مردادماه، به صورت آزمایشی ایده ها و طرح های خود را در حضور جمعی دیگر از مشاوران و مربیان همچون سرکار خانم ها کتی سپهری و زهرا سلطانی فر و نیز آقای ابراهیم دهدشتی، معرفی نمودند و با راهنمایی های ایشان، درک بیشتری از نقاط ضعف و قوت ارائه های خود پیدا کردند.
هفتم مردادماه، دومین روز اختتامیه رقابت دانشجویی با اجرای جناب آقای آرش سروری، مجری برجسته و توانمند، شروع شد و ۱۲ تیم برتر طرح های خود را در حضور داوران این رقابت، آقایان دکتر اسدی (مدیر کل دفتر کسب و کار وزارت صمت)، دکتر علی بابایی (مدیرکل دفتر فناوری و نوآوری وزارت صمت)، دکتر بابک حمیدیا (مدیر مرکز نوآوری و خانه خالق قوه مقننه) و دکتر علیرضا نبی (موسس بنیاد نیکوکاری دکتر نبی و کارخانجات آرشیا) ارائه و معرفی نمودند و ایشان پس از نقد و بررسی هر طرح، نقاط ضعف، قوت و چالش های هر تیم را بیان کردند.
داوران مرحله نهایی رقابت دانشجویی نوآوری اجتماعی
همزمان با ارائه گروه های برتر و داوری این طرح ها، برای سایر تیم ها امکانی فراهم شد تا در جلسه ای با واحد مسئولیت اجتماعی بنیاد علوی و بانک قرض الحسنه مهر ایران با هدف بررسی فرصت های همکاری دانشجویان با این دو موسسه شرکت نمایند. در این جلسات ابتدا نمایندگان مسائل و مشکلات موسسات را مطرح نمونده و جهت همکاری با دانشجویان برای حل این مشکلات و واگذاری پروژه های اجتماعی به ایشان، اعلام آمادگی نمودند.
پس از اتمام ارائه های هر 12 گروه، هر یک از داوران با توجه شاخصه های داوری، امتیاز خود را اعلام نموده و پس بررسی و تجمیع امتیازات، آیین رسمی تجلیل از تیم های منتخب برگزار شد.
این مراسم با سخنرانی سرکار خانم مریم کیان، پیرامون اهداف این رقابت دانشجویی و گزارشی از عملکرد آن آغاز شد و در ادامه جناب آقای محمد مهدی جعفری اهداف رقابت جانا را برای حضار شرح دادند. همچنین ایشان طی سخنرانی خود، ضمن شرح نیازمندی های اکوسیستم اجتماعی در ایران، از باشگاه نوآوران اجتماعی جوان که به منظور ایجاد شبکه ای برای ارتباط سازنده میان دانشجویان نوآور تاسیس شد رونمایی کردند.
جناب آقای دکتر جعفری، دبیرکل جانا
جناب آقای دکتر عبدالحسین کلانتری
در ادامه آقای عبدالحسین کلانتری، رئیس شورای سیاستگذاری رقابت دانشجویی نوآوری اجتماعی، با تاکید بر اهمیت ادامه دادن مسیر حمایت از تشکل ها و گروه های دانشجویان، خبر از تفاهم نامه هایی با وزارت علوم و سایر گروه ها و سازمان ها جهت تسهیل سازی این مسیر برای دانشجویان نوآور دادند.
جناب آقای دکتر عبدالحسین کلانتری
پس از ایشان، جناب آقای دکتر علیرضا نبی، در طی سخنرانی صمیمانه و الهام بخش خود، به دانشجویان توصیه کردند تا از شور و انرژی جوانی خود استفاده کرده و در برابر موانع و دشواری های مسیر، ناامید نشده و راه خود را ادامه دهند چرا که فردای ایران عزیزمان در گرو ثابت قدمی جوانان امروز است. ایشان افزودند که ایرانیان مهاجر در سراسر دنیا، جزو نخبگان و افراد برجسته به شمار میروند فلذا میتوان از این استعداد و ظرفیت در داخل کشور استفاده نمود.
تقدیر از گروه فرتاک ، برنده مقام اول رقابت دانشجویی
بر اساس رای و نظر داوران و نیز امتیازات تجمیع شده، سه تیم در جایگاه های اول تا سوم قرار گرفته و دو تیم شایسته تقدیر شدند.
تیم فرتاک به سرپرستی آقای سارو حسین پناهی با ارائه طرح ” بازیافت در مسیر نهال کاری” توانستند جایگاه نخست و نیز جایزه ۳۰ میلیون تومانی این رقابت را از آن خود کنند. هدف این طرح، جمع آوری کاغذ برای تحویل به کارخانه های بازیافت جهت ایجاد درآمد برای کاشت نهال بلوط و جلوگیری از قطع این درختان عنوان شد.
تقدیر از گروه علم و فرهنگ، رتبه دوم رقابت دانشجویی
گروهی که توانست در جایگاه دوم قرار بگیرد و جایزه ۲۵ میلیونی را تصاحب کند، گروه علم و فرهنگ به سرپرستی آقای عمران بلوچ با ارائه طرح “بسیج سلامت و بهداشت” بود که از نقاط کم برخوردار کشور و از استان سیستان و بلوچستان در این رویداد حضور یافته و هدف از ارائه طرح خود را، کمک به ارتقای سلامت و بهداشت استان خود عنوان کرده بود.
تقدیر از گروه رسانا رتبه سوم رقابت دانشجویی
گروه رسانا به سرپرستی خانم الهام یوسفیان طرح ” اشتغال زایی برای جوانان با استفاده از بازیافت ضایعات الکترونیک” را معرفی کرده و جایگاه سوم را در این رقابت به دست آوردند و جایزه 20 میلیونی به ایشان اعطا گردید.
در ادامه گروه دُنَک و گروه جهادی والعصر با آراء داوران به عنوان تیم های شایسته تقدیر شناخته شدند و 8 گروه باقی مانده، لوح تقدیر دریافت کردند.
در پایان پس از اتمام معرفی تیم های برگزیده، جناب آقای دکتر جواد مشایخ، سرپرست معاونت توسعه اقتصاد دانشبنیان، پس از ایراد سخنرانی خود به هر ۱۲ تیم راه یافته به مرحله نهایی، مبلغ ۵ میلیون تومان اهدا نمودند.